Placki z kapusty

Placki z kapusty . Co robicie najczęściej z młodej kapusty? Ja przeważnie coś a’ la bigos najczęściej z boczkiem albo kiełbasą. Robię też kapustę na gęsto z koperkiem, gołąbki albo kapuśniak. Ale nie tylko!!! A placki z młodej kapusty, co Wy na to?
placki z kapustąPlacki z kapustą

Sezon na młodą kapustę w pełni, więc u mnie na obiad są pyszne placki z młodej kapusty z dodatkiem siekanego boczku i cebuli na kefirze. Jeśli nie jadacie mięsa, to pomińcie boczek i będziecie mieć pyszne wegetariańskie placki z kapusty. Jedliście takie placki? Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować mój przepis. Te placki to nie są fuczki, które się robi z kiszonej kapusty, te placki są ze świeżej młodej kapusty.

Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Można też kapustę przelać wrzątkiem, ale ja wolę posolić, odcisnąć, potem już soli nie dodaję do placków. Reszta składników w przepisie poniżej.

Przepis na Placuszki z młodej kapusty. Z podanych proporcji wyjdzie około 15 dużych placków:
½ główki młodej kapusty
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
½ szklanki kefiru
2 jajka
1 cebula (u mnie czerwona)
50 g boczku wędzonego parzonego
1 płaska łyżka soli i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie najlepszych placków z kapusty:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno szatkujemy i przekładamy na durszlak i solimy ok. 1 łyżeczki, mieszamy kapustę, durszlak zostawiamy w zlewie na ok. 1 godzinę, aby odciekła woda z kapusty. Po tym czasie delikatnie odciskamy kapustę. W misce ubijamy jajka z kefirem, dodajemy obie mąki, pieprz i mieszamy. Cebulę i boczek drobno kroimy i dodajemy z kapustą do masy jajecznej, mieszamy dokładnie. Sprawdzamy smak i jeżeli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem. .

Jak usmażyć placki z młodej kapusty?

Placki smażymy na oleju, na małym ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor,. Placki smażymy tak jak Smaży się placki ziemniaczane. U mnie na dużą patelnię wchodzi 5 sporych placków.
Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placki z młodej kapusty są gotowe, ja podaję je z kleksem kwaśnej śmietany z koperkiem, smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *