Pulpety w sosie cytrynowym. Pyszny, tani i łatwy obiad. Sos cytrynowy będzie też pysznym dodatkiem do innych jasnych mięs, np. do gotowanego schabu, polędwicy, królika, czy gotowanej piersi kurczaka pokrojonej w plastry.
Pulpety drobiowe przygotowałam według mojego przepisu na pulpety drobiowe.
Składniki na sos cytrynowy:
1-1 ½ szklanki bulionu z gotowania pulpetów
Ok. ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
2 płaskie łyżki mąki
sok z 1 cytryny do smaku
skórka otarta z 1 cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta cukru do smaku
10 pulpetów drobiowych
Jak przygotować sos cytrynowy do pulpetów?
W rondelku rozgrzewamy masło z olejem. Wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mąkę i robimy białą zasmażkę, mieszamy szybko trzepaczką.
Rozprowadzamy zasmażkę gorącym bulionem, w którym gotowały się pulpety. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy śmietankę. Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cały czas mieszamy sos trzepaczką.
Jak przygotować pulpety w sosie cytrynowym? Wkładamy do cytrynowego sosu pulpety. Dusimy je jeszcze ok. 5 minut. Podajemy pulpety z sosem i dodatkiem np. kuskus z gotowaną marchewką, zielonym groszkiem, albo z inną kaszą czy ryżem. Smacznego!
mniaaaam, uwielbiam takie delikatne pulpeciki 🙂
What’s up
Pingback: Pulpety w sosie pieczarkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię