Roladki z kurczaka w boczku z fetą i papryką to pierś z kurczaka, lekko rozbita tłuczkiem, doprawiona jak kto lubi, w środku ma pyszne dodatki, następnie zwinięta w boczek.
Polecam też roladki z kurczaka z serem mozzarella i szynką szwarcwaldzką, czy mielone w boczku , oraz kalafior z mięsem mielonym zawijanym w boczek to idealne połączenie smakowe i wizualne, cały czas robią furorę na blogu, myślę, że te roladki z kurczaka w boczku to będzie kolejny HIT obiadowy.
Bardzo lubię połączenie delikatnych piersi z kurczaka z różnymi farszami. W tym przepisie mamy wyrazistą w smaku pastę paprykową, szynkę wędzoną, natkę pietruszki i papryczkę chili, a dodatek łagodnego w smaku sera mozzarella łączy całość. Robię różne wersje tych roladek, ale tą wersję smakową lubię najbardziej, która do tego elegancko wygląda, idealnie nadaje się na przyjęcie, nie wspominając o zwykłym obiedzie.
Składniki dla 2 osób:
1 pojedyncza pierś kurczaka,
kawałek sera feta
100 g boczek wędzony 12 plastrów
½ czerwonej papryki
1 łyżka pikantnej musztardy z jalapeno i 1 łyżka pikantnego ketchupu (wymieszać)
1 łyżka oleju
Przygotowanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy, następnie kroimy wzdłuż w plastry, mi się udało wykroić 6 sztuk. Każdy kawałek mięsa układamy między folią spożywczą i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
Każdy plaster rozbitej piersi kurczaka układamy na 2 plastrach boczku, które mają zachodzić na siebie, smarujemy musztardą z ketchupem. Ser feta i paprykę kroimy w paski i układamy na brzegu każdego kawałka mięsa zwijamy w roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta, spinamy wykałaczką.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażamy roladki (ok. 2-3 minuty z każdej strony pod przykryciem) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia boczku. Aby dosmażyć z każdej strony wyciągamy wykałaczkę..Ja podałam faszerowane roladki z kurczaka na ciepło z fasolką szparagową. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego!