Rolada z mięsa kurczaka to przeważnie pierś z kurczaka, lekko rozbita tłuczkiem, doprawiona jak kto lubi, w środku ma pyszne dodatki, następnie zwinięta.
Roladki z kurczaka z serem mozzarella i szynką szwarcwaldzką, to idealne połączenie smakowe i wizualne. Bardzo lubię połączenie delikatnych piersi z kurczaka z różnymi farszami. W tym przepisie mamy wyrazistą w smaku pastę paprykową, szynkę wędzoną, natkę pietruszki i papryczkę chili, a dodatek łagodnego w smaku sera mozzarella łączy całość. Robię różne wersje tych roladek, ale tą wersję smakową lubię najbardziej, która do tego elegancko wygląda, idealnie nadaje się na przyjęcie, nie wspominając o zwykłym obiedzie.
Składniki dla 2 osób bardzo głodnych:
1 podwójna pierś kurczaka,
domowa Pasta paprykowa
1 ser mozzarella
szynka szwarcwaldzka – 8 plastrów
posiekana natka pietruszki
1 słodka papryczka chili
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
szałwia
Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół, wzdłuż. Każdy kawałek mięsa układamy między folią spożywczą i rozbijamy dosyć cienko za pomocą tłuczka.
Każdy plaster rozbitej piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Drobno siekamy papryczkę chili, natkę pietruszki, oraz ser mozzarella, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystkie składniki na farsz. Plaster mięsa smarujemy z jednej strony pastą paprykową, a na brzegu każdej piersi układamy farsz, zwijamy roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta.
Szynkę szwarcwaldzką rozkładamy po 2 sztuki, aby plastry zachodziły na siebie. Na brzegu układamy roladkę z kurczaka i zawijamy w szynkę. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażamy roladki z każdej strony na dość mocno rozgrzanej patelni (ok. 2 minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego!
Właśnie robię. Prosty przepis. Zobaczymy czy posmakuje 🙂
I co, posmakowały?
Super przepis właśnie zrobiłam zapach i smak obłędny
Pingback: Cevapcici w szynce - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
O wygladaja przepysznie , a mozna je mrozic?
Można, tylko po co, lepiej na świezo robić.
Ser w kulce?