Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami. Wołowina duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru. To kolejny przepis na danie z wolnowaru. Wolnowar z ang. slowcooker, to urządzenie, w którym można zrobić danie jednogarnkowe w niskiej temperaturze, poniżej 100 stopni C, dzięki takiej obróbce cieplnej mięsne potrawy są miękkie i soczyste. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze, tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami smakuje wyśmienicie! Dania w wolnowarze robią się praktycznie same, nic się w nim nie przypala, nic nie kipi, nie trzeba stać, mieszać i pilnować! Zamiast suszonych grzybów w tej potrawie można wykorzystać pieczarki.
W wolnowarze można tak samo przygotować zrazy wołowe, tradycyjne bitki wołowe, czy gulasz wołowy. Wołowinę można zastąpić wieprzowiną czy baraniną. Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, który w dodatku robi się sam. Wystarczy wstępnie podsmażyć mięso na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiszoną kapustę, grzybów nie trzeba moczyć wcześniej, włączamy urządzenie i następnego dnia można cieszyć się wyśmienitym daniem.
Składniki na Tradycyjną wołowinę z kapustą i grzybami:
ok 2 kg wołowiny szponder
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
garść suszonych grzybów
2 cebule, pokrojone w piórka
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
8-10 ziarenek czarnego pieprzu
1 kg kiszonej kapusty
olej rzepakowy do smażenia
Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami , przygotowanie potrawy krok, po kroku:
Wołowinę kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmażamy z każdej strony na łyżce oleju. Na tej samej patelni szklimy cebule pokrojone w piórka. Mięso i cebulę przekładamy do wolnowaru lub innego naczynia w którym będziemy dusić mięso z kapustą. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy i zbieramy łopatką to co zostało ze smażenia wołowiny i cebuli.
Kiszoną kapustę kroimy, jak jest za kwaśna to płuczemy na durszlaku i odciskamy.
Podsmażone mięso powinno być umieszczone naprzemiennie z kapustą i grzybami w wolnowarze, dolewamy płyn z patelni. Wołowinę z kapustą dusimy pod przykryciem na poziomie LOW ok. 8 godzin lub na poziomie HIGH do 5 godzin. Po tym czasie wszystko jest idealnie miękkie, można podać z chlebem, albo np. z kopytkami, czy innymi kluskami. Smacznego!
PS. Wolnowar włączam najczęściej w nocy. Rano budzi nas apetyczny zapach rosołu, wołowiny w sosie, gulaszu czy golonki w kapuście. Opcja „LOW” – godzina pracy to tylko kilkanaście groszy. Korzystanie z wolnowaru, nie przyprawia mnie o ból głowy z powodu rachunku za energię elektryczną. Jeśli macie miejsce w kuchni to kupcie sobie wolnowar i korzystajcie z niego do woli!