Wołowina z pieczarkami to nasz pomysł na obiad. Sos jest pikantny, gdyż została do jego przygotowania wykorzystana pikantna pasta paprykowa, która była przygotowana do słoików na zimę. Pastę można wykorzystać kupną, ale zrobić sos z dodatkiem koncentratu pomidorowego z pieprzem Cayenne. Przed podaniem obsypujemy natką pietruszki.
Na blogu są już przepisy na danie z wołowiny: Bitki wołowe tradycyjne, Bitki wołowe w pikantnym pomidorowym sosiePrzepis na zrazy wołowe zawijane, Jak zrobić gulasz wołowy.
Kupiłam ładny kawałek wołowiny i postanowiłam zrobić z niego obiad, czyli wołowinę z pieczarkami. Tym razem wołowina nie była potraktowana tłuczkiem jak w przypadku bitek.
Wołowinę w sosie możemy podać z kluskami, kopytkami, ziemniakami, z kaszą, oraz z makaronem.
Wołowina z pieczarkami i sosem jest delikatna, krucha i bardzo smaczna.
- 50 dag rostbefu wołowego,
- do smaku sól morska,
- zioła prowansalskie
- czarny pieprz,
- Ok. 3 łyżki mąki,
- 1-2 łyżki pasty paprykowej (jest pikantna)
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju,
- 100 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jak przygotować wołowinę z pieczarkami w pikantnym sosie? Mięso wołowe kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ziołami, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron następnie podlewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30-45 minut. Do garnka z plastrami wołowiny dodajemy pastę paprykową, oraz pokrojone pieczarki.
Wołowinę z pieczarkami dusimy pod przykryciem dalsze 15-20 minut (musimy sprawdzić czy wołowina jest już miękka), na koniec wlewamy śmietankę i podgotowujemy, aby sos zgęstniał. Dzięki obecności pieczarek, przypraw i mąki powstanie pyszny, pikantny sos paprykowy.
Podajemy wołowinę z pieczarkami posypaną natką pietruszki, jemy z tym czym lubimy! Można nawet jeść z chlebem.