Domowe kluseczki do zup i sosów

Ugotowałam pyszny rosół wołowy, ale nie chciałam go podawać z tradycyjnym makaronem, lecz przygotowałam domowe kluseczki.

Kluseczki są pyszne, równe i doskonale zastępują makaron. Kluseczki doskonale pasują do czystych zup.

Jeśli posiadacie tzw. Kluseczkomanię od  firmy na literę T. to macie ułatwione zadanie. Tym produktem można bardzo szybko  przygotować kluseczki do ulubionych zup, sosów i innych potraw.  Kluseczkomanię można położyć na krawędziach garnka z gotującą się wodą, położyć ciasto i przecierać kluseczki bezpośrednio do osolonej wody. Przez sito do garnka wpadają równe kluseczki. Można też ciasto ułożyć na talerzu, czy pokrywce i specjalną packą wrzucać ciasto do garnka.
Przepis na domowe  kluseczki do zup i sosów

kluseczki do zup i sosów
• 200 g mąki
• 2 jajka
• 100 ml wody
• sól
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą metalowej trzepaczki. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę wody. Ciasto nakładamy na kluseczkomanięKluseczki do zup i sosów i łopatką przecieramy do garnka z gotującą się wodą.
Czekamy aż kluseczki wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej do miski z zimną wodą, odcedzamy na durszlaku.

Kluseczki podajemy do ulubionych zup, gulaszu lub do sosów, mięs, duszonych warzyw, grzybów, zastępując ryż, makaron czy ziemniaki.
Kluseczki można podać z masłem lub podawane na słodko cukrem, cynamonem, owocami, twarogiem.

Kluseczki do zup i sosów

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Domowe kluseczki do zup i sosów

  1. Pingback: Zupa szczawiowa z jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

    • Kluseczkomania to produkt Tupperware ułatwiający przygotowanie kluseczek. Kluseczkomanię można położyć na krawędziach garnka i przecierać kluseczki bezpośrednio do gotującej się wody. Dzięki temu można szybko przygotować kluski o idealnym kształcie. Kluseczkomania składa się z dwóch części: sita i wyprofilowanej łopatki. W trakcie robienia kluseczek krótszą część sita opieramy o brzeg garnka a dłuższą część przytrzymujemy dłonią. Kształt oczek sita zapewnia swobodne przecieranie przez nie ciasta. Przeciągamy łopatką po sicie przeciskając ciasto przez oczka, dzięki czemu formują się nieduże kluseczki o ładnym kształcie.

      • Super sprawa, mozna robić rożnego rodzaje kluski . Z serem i polać sosem truskawkowym, ze szpinakiem . Uwielbiamy te kluseczki . Warto zainwestować . Polecam ( nie zajmuje się sprzedażą ,jestem klientka T )

Pozostaw odpowiedź Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.