Pikantne Rösti z dynią i czerwoną cebulą to moja propozycja na Akcje kulinarną Szwajcarskie inspiracje.
Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane, można powiedzieć, że to ich potrawa narodowa. Przygotowywane są z surowych lub z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, mają formę placka zazwyczaj wielkości patelni.Chrupiące placki ziemniaczane, bez jajka i mąki. Szwajcarskie placki rosti. Moje Rösti są z dodatkiem tartej dyni i siekanej czerwonej cebulki, doprawione są solą, czarnym pieprzem z kolendrą oraz pieprzem Cayenne, a są wielkości muffinka, gdyż upiekłam je w blaszce na muffinki.
Jak przystało na mieszkankę Wielkopolski, uwielbiam nasze tradycyjne placki ziemniaczane, dlaczego mam nie uwielbiać szwajcarskich rösti / rosti? Zróbcie koniecznie w takim połączeniu, gdyż są bardzo smaczne 🙂
3 duże ziemniaki
sól i pieprz z kolendrą do smaku
kawałek dyni
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
1 czerwona cebula
olej do posmarowania formy na muffiny
Dynię myjemy, obieramy ze skórki. Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z dynią ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę. Mieszamy wszystko z płaską łyżeczką soli, układamy na durszlaku i odstawiamy na kilka minut, aby ziemniaki puściły sok. Odciskamy wytworzony płyn. Doprawiamy masę czarnym pieprzem i pieprzem Cayenne.
Każdy dołek w blaszce smarujemy olejem, wkładamy masę ziemniaczano-dyniową, dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Pod koniec pieczenia w każdy placek wkładamy małą gałązkę rozmarynu.
Można podawać rösti z łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Rösti z dodatkiem dyni to bardzo smaczna propozycja na jesienią kolację.
i nie potrzeba jajek? co wiąże masę ?
Laura, nie potrzeba jajek, starte ziemniaki i dynia na grubych oczkach jak są ułożone w formie na muffiny same się sklejają ze sobą podczas pieczenia.
Ale przecież rösti smaży się na patelni na dużym ogniu, najlepiej na stalowej lub żeliwnej patelni. Nie widziałem jeszcze pieczonych.
W kuchni jest wszystko dozwolone, placki ziemniaczane też często piekę w piekarniku zamiast je smażyć na patelni.