Cukinia grillowana ze smażonymi parówkami w panierce z ziaren.
SKŁADNIKI:
- 8 plastrów cukinii
- 1 parówka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- przyprawa na grill pikantna
- 2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE: Plastry cukinii posypujemy przyprawą pikantną na grill i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. 2 łyżki mieszanki ziaren mielimy i mieszamy je w misce z 1 łyżką bułki tartej. Parówkę kroimy w ok. 1 cm plasterki. Jajko mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w nim plasterki parówki, a następnie obtaczamy je dokładnie w mieszance ziaren i bułki tartej. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej cukinię i grillujemy z obu stron aż odcisnąć się na niej paski od grilla. Wykładamy je na talerzu, w środku pozostawiając puste miejsce. Wlewamy na patelnie drugą łyżkę oliwy, kładziemy na patelni panierowane plasterki parówki, grillujemy na złoto z obu stron, wykładamy na cukinii, dekorujemy ćwiartkami pomidora i piórkami z pomarańczowej papryczki
Pingback: Parówki w cieście - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię