Szaszłyki z ryb i owoców morza

Szaszłyki z ryb i owoców morza to danie, które przygotowywał Piotrek na warsztatach kulinarnych  z Knorrem. Można je przygotować na Sylwestra.

szaszłyki z ryb i owoców morza

SKŁADNIKI:

  • filet ze świeżego tuńczyka – 250 g
  • filet ze świeżego łososia – 250 g
  • krewetki – 10 szt
  • 1 op. marynaty do ryb Knorr z cytryną i koperkiem
  • pomidor malinowy – 500 gramów
  • 10 łyżek rozpuszczonego masła
  • cebulka – 10 sztuk
  • liście kolendry
  • cytryna do dekoracji
  • 10 patyczków do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE: Kolendrę posiekać (zostawić 10 listków do dekoracji) i połączyć z rozpuszczonym masłem, marynatą Knorr do ryb i sokiem z połowy cytryny. Marynatę podzielić na dwie części. Łososia i tuńczyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę 2 cm na 2 cm. Tak przygotowaną rybę włożyć do części marynaty wraz z krewetkami,wy mieszać, a następnie odstawić na około 30 minut. Cebulkę sparzyć w gotującej się wodzie, obrać i przekroić na pół. Na zmoczony w wodzie patyk grillowy nadziewać kawałek łososia, pomidor, krewetkę, cebulkę tuńczyka. Szaszłyki obsmażyć na patelni grillowej z obu stron po 5 minut, następnie opiekać w piekarniku 15 minut ułożyć w odpowiednich naczyniach i polać łyżką pozostałej marynaty, dekorować listkiem kolendry i dodać kawałeczek cytryny do ewentualnego doprawienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.