Na koniec drugiego tygodnia mojej diety podaję Wam przepis na pyszną, dietetyczną galaretkę z drobiu, inaczej zwaną też galartem, czy galantyną. U nas w domu na taką mięsną galaretę czy drobiową, czy wieprzową mówiło się galat. Dawno jej nie robiłam, tym razem przygotowałam ją w wersji dietetycznej bez tłuszczu z kurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia 🙂
Na blogu są zimne nóżki z golonki, kurczak w galarecie, szynka w galarecie, szynka z warzywami
Dietetyczna galaretka z kurczaka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/4 selera
1 marchew
1 mały por – zielona część
mała pietruszka
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 kostka warzywna Winiary o mniejszej zawartości tłuszczu i soli
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, natkę pietruszki, kostki marchewki układając naprzemienne warstwy. Wszystko zalewamy gorącym wywarem i czekamy, aż wystygnie. Następnie słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki by zawartość stężała tworząc dietetyczną galaretkę z kurczakiem i marchewką. Gdy galat stężeje wyjmujemy ze słoika, ja miałam pyszne danie na 2 dni.
Wartość kaloryczna 1 porcji ok. 135 kcal
Smacznego!
Pingback: Galaretka z szynką i marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszna galaretka.Robiłam dwa razy
Pyszna
Czy jest to danie które można trzymać długo w słoiku i bedzie miec długą date ważności?
Ja taki galarcik pasteryzuje w piekarniku. Spokojnie do 4 tygodni moze stać w lodówce. Super rozwiazanie z pasteryzacją przed świetami np. gdy mam duzo pracy w kuchni.