Dietetyczne jajka faszerowane, czy to możliwe? W kuchni wszystko jest możliwe, nawet przygotowanie smacznego wytrawnego dania w wersji dla niektórych niejadalnej, czyli bez soli i majonezu!
Piotrek zainspirowany książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowił sprawdzić jak mogą smakować takie i przygotował na Sylwestra jajka faszerowane w wersji super light bez soli i majonezu, sól została zastąpiona przyprawami, a majonez został zastąpiony jogurtem naturalnym. Efekt? Faszerowane jajka są smaczne i efektownie się prezentują.
Ja Wam zaś polecam dietetyczny deser bez cukru- Pomarańczowa panna cotta. Oba te dietetyczne przepis były polecane w poście zawierającym mix sylwestrowego menu, będą również idealne w okresie karnawału jak i na co dzień.
Polecam przepis na Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem i jogurtem
5 jajek
1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzem
mała garść mixu sałat
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta pieprzu Cayenne
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem młotkowanym z kolendrą, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, drobno posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Zapewniam, że tak przygotowane jajka są smaczne!
Pingback: Wygrana w konkursie na "Danie fit" i weekendowy pobyt w Kazimierzu Dolnym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię