Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym

Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.
Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru, jego  słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy, podobny syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych, czy Kefirowej panna cotta, tamten był jednak przygotowany z dodatkiem cukru.

Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowymPomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym

Jednak jeśli ktoś uważa, że deser jest za mało słodki, to można go osłodzić odrobiną cukru brzozowego, który poleca Konrad Gaca w swojej książce stosować jako zamiennik zwykłego cukru.

Podałam deser w szklanych ozdobnych słoiczkach, tym sposobem odpada nam „bawienie się” w wyciąganie tego deseru na talerze, każdy dostaje swoją porcję i zajada deser ze smakiem.

Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym ma delikatnie pomarańczowy smak i aksamitną  konsystencję. Polecam!

Przepis na 2 porcje.

200 ml jogurtu naturalnego
200 ml soku z pomarańczy
1 łyżka żelatyny

na syrop: 200 ml soku z pomarańczy + cząstki pomarańczy

Żelatynę zalewamy 50 ml soku z pomarańczy, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostały sok zagotowujemy, dodajemy napęczniałą żelatynę i chwilkę gotujemy aż żelatyna się rozpuści, studzimy. Następnie dodajemy do jogurtu naturalnego przestudzony sok z żelatyną  i trochę otartej skórki z pomarańczy, mieszamy za pomocą trzepaczki aby masa była gładka i przelewamy do szklanych słoiczków lub do foremek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.

Gdy panna cotta stężeje, a przygotowaliśmy ją w foremkach, przed wyjęciem z foremek wstawiamy  je na 5 sekund do wrzątku, po czym przekładamy deser na talerz. Jeśli przygotowaliśmy deser w szklanych słoiczkach odpada nam ta część przygotowania. W rondelku umieszczamy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, sok doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania, syrop musi zgęstnieć i przestygnąć. Deser polewamy syropem z pomarańczy i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Smacznego!

Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowymPomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowymDSC_0546

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym

  1. Pingback: Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Dietetyczny mus z malinami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.