Nasi czytelnicy wiedzą, że nasz blog bierze udział w akcji „Przyjaciele Winiary” i od czasu do czasu przygotowuję przepisy z wykorzystaniem produktów tej marki. Przyszła paczka niespodzianka. W paczce znalazłam nowy produkt: majonez delikatny. Po otworzeniu słoiczka odbyła się degustacja, okazało się, że ten majonez ma delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję niż majonez dekoracyjny Winiary. W lodówce były zielone szparagi, obowiązkowe w moim wielkopolskim domu o tej porze roku, szynkę mam zawsze w lodówce tak samo jak pomidory koktajlowe. Postanowiłam więc przygotować wytrawne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką na majonezie. Ten majonez doskonale w babeczkach/ muffinach zastępuje olej. Muffiny wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, wilgotne, a przede wszystkim smaczne. Te jaglane muffiny ze szparagami i szynką można zapakować i wziąć na majowy piknik!
Przepisy na słodkie muffiny można znaleźć tutaj.
Można powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki za których wszystko zrobi robot 😉
Polecam zróbcie te błyskawiczne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką,
Przepis na 9 dużych muffinów:
1 szklanka mąki
1/2 szklanka płatków jaglanych
2 jajka
1/3 szklanki majonezu delikatnego Winiary
2/3 szklanki jogurtu greckiego
sól i pieprz w młynku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 szparagi, obrane i pokrojone w kosteczkę
4 plastry szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
5 pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
Odkładamy trochę pokrojonych szparagów i szynki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez wymieszany razem z jogurtem, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z płatkami jaglanymi, proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości.
Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem 15 minut, obkładamy powierzchnię muffinów ćwiartkami pomidorów, pokrojonymi szparagami i szynką, pieczemy kolejne 15 min.
Po ostudzeniu muffiny podajemy.
Jednak najlepiej mi smakowały gdy były ciepłe!
Smacznego !
no i kolejny przepis, który sprawia, że się łamię… wychodzi na to, że kasza to chyba moje przeznaczenie i będę musiał się w końcu ugiąć, ale wiem kto za to odpowiada 😉
Michał, warto się przemóc i kosztować wszystko co jadalne, chociażby dla tego aby powiedzieć, skosztowałem, ale wiem, że to mi nie smakuje! Ale akurat te muffiny są bardzo smaczne 🙂
Pingback: Naleśniki ze szparagami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
a mogły by być inne płatki?
Ale to już nie będą muffiny jaglane 😉