Jajka z ciasta francuskiego z sałatką

Jajka z ciasta francuskiego z sałatką. Vol-au-vent  z ciasta francuskiego z sałatką. Koszyczki  jajka z ciasta francuskiego z jajkiem, łososiem i ogórkiem. Vol-au-vent  upiekłam w airfryer.

Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być vol-au-vent, tartinki, koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności.

W lodówce zawsze mam ciasto francuskie. Jest niezawodne gdy zaskoczą nas goście. W krótkim czasie można z niego przygotować prawdziwe smakołyki zarówno na słodko jak i wytrawnie. Na blogu jest już przepis na takie koszyczki, tyle, że z łososiem i ricottą. Ja postanowiłam wykorzystać podstawę, ale nadziałam ją tym co akurat było dostępne w lodówce: sałatką z posiekanymi jajkami, łososiem oraz ogórkiem bez nasion, odrobiną majonezu i szczypioru. Takie koszyczki prezentują się świetnie, są idealne na wielkanocną przystawkę, sprawdzą się doskonale na Wielkanocnym stole 🙂

Składniki na koszyczki jajka z ciasta francuskiego

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 50 g wędzonego łososia
  • kawałek ogórka
  • sól z chili
  • majonez
  • szczypiorek
  • mleko

Jak zrobić Koszyczki jajka z ciasta francuskiego .

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy, kroimy w kostkę. Łososia kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i siekamy, cebulę ze szczypiorem siekamy, wszystko przekładamy do miski, doprawiamy solą z chili, dodajemy łyżkę majonezu, mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy.  Składamy na pół. Za pomocą wykrawaczki wycinamy owalne kształty jak jajka lub  wykrawamy kółka. Z brzegów ciasta kroimy paski i przyklejamy jako ranty, dociskamy. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piekłam te jajka  francuskie w airfrter bez papieru do pieczenia lub wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w airfrter funkcja backe w 185 stopniach C przez 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut aż będą złote. Po wyjęciu z airfrtera lub piekarnika upieczone środki delikatnie dociskamy np. wałkiem lub łyżeczką. Studzimy.

Koszyczki jajka z ciasta francuskiego napełniamy przygotowanym farszem, ja sałatką. Dekorujemy łososiem, ogórkiem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *