Klops drobiowy faszerowany papryką

Klops drobiowy faszerowany papryką z delikatną galaretką na powierzchni  jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości.  Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten drobiowy klops, czy raczej rolada z mielonego mięsa drobiowego ma niezbyt dużo kalorii, gdyż jest gotowany na parze w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone wraz ze skórą, to właśnie dodatek zmielonej skóry z kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka.

Na blogu są podobne przepisy:
Baton wieprzowy gotowany
Klops wieprzowy z galaretką (baton)
Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce

Klops drobiowy faszerowany papryką (baton):
Klops drobiowy faszerowany

SKŁADNIKI na 2 batony:

  • 6 ćwiartek kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

PRZYGOTOWANIE:

Umyte papryki bez gniazdek nasiennych kroimy bardzo drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać suszone pomidory z czosnkiem i ziołami. Studzimy.

Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i wraz ze skórą mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasz baton w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiam na całą noc) Podczas chłodzenia na powierzchni mięsa tworzy się naturalna galaretka. Następnego dnia wyciągamy mięso z folii, kroimy je w plastry, układamy na półmisku, wyłożonym sałatą, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego.

Klops drobiowy faszerowany

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Klops drobiowy faszerowany papryką

  1. Świetny pomysł dla mięsożercy. Można przemycić nawet jarzyny, bo w środku ich nie widać i idealnie pasują do całości. Wygląda wprost bajecznie, aż ślinka cieknie. Kanapka z takim klopsem dałaby radę, oj tak…

  2. Pingback: Sylwestrowe menu - top lista - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Michał Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *