Finger Food to różne przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być tartinki, koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności.
Zauważyłam, że na blogu poszukiwane są inspiracje na różne przekąski, pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować mini tartinki z ciasta francuskiego. W farszu nie ma żadnych ograniczeń oprócz tego, że tartinki mają być na jeden kęs! mini tartinki z ciasta francuskiego będą doskonałe na Sylwestrowe przyjęcie.
Mini tartinki z ciasta francuskiego z miękkim serem pleśniowym Castello Blue, czerwoną papryką i czarną oliwką Finger Food
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie sera pleśniowego Creamy Blue
1/2 czerwonej papryki
kilkanaście czarnych oliwek
1 jajko
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego specjalnym nożem z falistą końcówką kroimy małe kwadraty. Jajko mieszamy za pomocą widelca. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy każdy kawałek ciasta rozkłóconym jajkiem i sklejamy po 2 kawałki ciasta. Ser pleśniowy kroimy w małe kostki, paprykę w paseczki. Oliwki kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy paseczek papryki, kawałek sera i połówkę oliwki. Wszystkie te składniki lekko dociskamy do ciasta i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut.
Smacznego.
lubię takie przekąski ;))