Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być vol-au-vent, tartinki, koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności.
Ostatnio poszukiwane są na blogu inspiracje na różne przekąski, pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować mini Mini vol-au-vent z ciasta francuskiego, można iść na łatwizne i kupić gotowe vol-au-vent, ale czyż nie lepiej przygotować swoje i zebrać pochwały. W farszu nie ma żadnych ograniczeń oprócz tego, że nasze przystawki mają być na jeden kęs! Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem będą doskonałe na Sylwestrowe przyjęcie. Subtelny w smaku ser ricotta w połączeniu z wędzonym łososiem w delikatnym ciasteczku z ciasta francuskiego. Niezwykle smaczna przekąska Finger Food.
Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem
Składniki na 12 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
100 g wędzonej ryby, u mnie wędzony łosoś
2 łyżeczki majonezu
5 łyżeczek sera ricotta
sól
szczypta pieprzu cayenne
kapary
Ciasto francuskie rozwijamy z opakowania. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajko mieszamy z wodą.
Ciasto rozkładamy na stolnicy i za pomocą metalowej obręczy z ozdobnym brzegiem wykrawamy małe krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wycinamy wewnątrz otwór za pomocą kieliszka. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy po 2 obręcze z ciasta i również smarujemy je jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Łososia kroimy drobno i mieszamy z majonezem i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Farsz nakładamy do ciasteczek, dekorujemy wędzonym łososiem i kaparem.
Dokładnie takie przekąski robię na dzisiejszy wieczór i mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowy Roku 🙂
Pingback: Terrina z łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom