Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną

Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną. Polecam ten przepis na domowy pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami.

Pasztet drobiowy ma delikatny smak, a po upieczeniu pięknie pachnie. Pasztet z kurczaka jest dużo zdrowszy niż na przykład z wieprzowiny.
Pasztet drobiowy

Na Wielkanocnym stole królował u nas pasztet.  Niekoronowany król kurczak pod postacią drobiowego pasztetu z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny przepis na pasztet, który został u nas zrobiony, tym razem tylko z kurczaka, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem.

Inne nasze przepisy na pasztety:

Pasztet wielkanocny
pasztet drobiowy z wiśniami
przepis na pasztet pieczony
pasztet z gęsi z żurawiną
Pasztet z dzika

Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną:

1 ugotowany lub pieczony kurczak (nogi i mięso z korpusu) ok. 1,50 kg
400 g wątróbki drobiowej
2 gotowane marchewki
kawałek gotowanego selera
1 gotowana pietruszka
1 łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 czerstwe kajzerki
sól do smaku,
pieprz do smaku,
2 ziarna ziela angielskiego, rozgnieść
1 łyżka lub więcej – majeranek
1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa
2 jajka
żurawina suszona i mrożona
natka pietruszki
100 g miękkiego masła
łyżka margaryny + bułka tarta
ok. 1 szklanka bulionu, rosołu

Przygotowanie pasztetu z kurczaka:

Kajzerki moczymy w bulionie. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielamy od kości.  Skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z kajzerkami, mięsem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, miękkie masło, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki, oraz żurawiną świeżą lub mrożoną.

Domowy pasztet z kurczaka. jest pyszny.  Pasztet serwujemy pokrojony w plastry, jakiej grubości sami zdecydujcie! Smacznego!
Pasztet drobiowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *