Te rogaliki robiłam do tej pory raz i zastanawiam się czemu tylko na tym razie się skończyło, gdyż przepis jest łatwy, a rogaliki są wspaniałe w smaku. Rogaliki drożdżowe z pikantnym farszem będą doskonale pasować do Sylwestrowego menu.
- 0,7 kg mąki,
- 10 dag drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 350 ml mleka,
- 1 szt. żółtko
na farsz
- 25 dag szynki gotowanej,
- 1 szt cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 2 szczypty chilli
- sól do smaku
Przygotowujemy farsz: Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade a szynkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na 1 łyżce oleju, doprawiamy solą i chilli, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Będziemy używać jako farsz do drożdżowych rogalików.
Ciasto: Do rondla wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i mieszamy . Dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy w kształt koła. Koło kroimy na 8 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nakładamy farsz i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. Po ułożeniu rogalików na blasze smarujemy je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy przez 20 minut.