Zimne nóżki (Galat)

Przeglądając blog zauważyłam, że nie ma przepisu na zimne nóżki. A co to jest, ktoś się zapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki,  galat , galart, lorneta, czy też meduza, charakterystyczne dla kuchni PRL.

Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie, albo kurczaka w galarecie z papryką? Do galatu drobiowego, który przygotowuję na Wielkanoc wkładam  do środka plasterek jajka.

W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych ilościach, niemal hurtowych. Ale to dlatego, że je wszyscy lubiliśmy, ja zawsze na koniec jak mama obrała wszystkie kawałki (nóżek, golonek) z mięsa, obgryzałam te kostki. Toż to czysty kolagen, bardzo zdrowy, do tego wg mnie bardzo smaczny. Zimne nóżki to wspomnienie kuchni PRL.

Galat / galart podawało się u nas z octem, niekiedy z sokiem cytrynowym.

zimne nóżki

Składniki

  • 2 pokrojone na 3 części nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty,
  • sól
  • marchew
  • cebula
  • pietrucha
  • seler
  • por

Ja już kupiłam oczyszczone i pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem.  Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy szumowinę, dodajemy oczyszczone warzywa, dodajemy sól oraz pozostałe przyprawy. Ja dodaję sporo pieprzu, gdyż lubimy pikantne galaretki, do tego po wystudzeniu, czasami wywar wydaje się delikatny i nie doprawiony. Gotujemy warzywa będą miękkie, oraz mięso da się łatwo oddzielić od kości. Odcedzamy przez durszlak, aby został  sam wywar. Mięso kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę kroimy w talarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy żelatyny, gdyż zawierają dużo kolagenu i doskonale żelują wywar.

W szklanych miseczkach dno obsypujemy pieprzem, nakładamy plasterki marchewki, możemy dodać  zielony groszek, pokrojone mięso wieprzowe  i zalewamy wywarem.

Gdy ostygną wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać.

Podaję z cytryną  lub octem. Smacznego.

zimne nóżki

zimne nóżki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Zimne nóżki (Galat)

Skomentuj Grażyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *