Pizza domowa z warzywami i kiełbasą. Inne pomysły na pizzę znajdziecie tutaj.
SKŁADNIKI:
- 1 szkl mąki pszennej,
- 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 3 kiełbasy z serem
- 6 plastrów sera Dziurdamera
- warzywa mrożone (brokuły, fasolka, kukurydza, papryka czerwona)
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki sosu sweet chilli
PRZYGOTOWANIE:
W garnku mieszamy mleko z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy olej, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, przyprawę do pizzy, wlewamy zaczyn,ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy. Polałam ciasto keczupem i sosem sweet chilli. Jako obkład wykorzystałam plasterki kiełbasy z serem, plastry żółtego sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, posypujemy mrożonymi warzywami i wstawiamy na kolejne 10 minut. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.