Pizza domowa z warzywami

Pizza domowa z warzywami i kiełbasą. Inne pomysły na pizzę znajdziecie tutaj.

pizza z warzywami

SKŁADNIKI:

  • 1 szkl mąki pszennej,
  • 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 3 kiełbasy z serem
  • 6 plastrów sera Dziurdamera
  • warzywa mrożone (brokuły, fasolka, kukurydza, papryka czerwona)
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu sweet chilli

PRZYGOTOWANIE:

W garnku mieszamy mleko z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy olej, dodajemy jajko i mieszamy. Do misy robota wsypujemy po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, przyprawę do pizzy, wlewamy zaczyn,ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, posypujemy ciasto delikatnie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.

Ciasto na pizzę wałkujemy i przekładamy do suchej formy. Polałam ciasto keczupem i sosem sweet chilli. Jako obkład wykorzystałam plasterki kiełbasy z serem, plastry żółtego sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, posypujemy mrożonymi warzywami i wstawiamy na kolejne 10 minut. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *