Bułki śniadaniowe z makiem

Bułki śniadaniowe z makiem. Moje bułki śniadaniowe z makiem są okrągłe i mają charakterystyczne nacięcia na wierzchu i ziarenka maku na rumianej skórce. Często piekę domowe pieczywo – Rogale pszenne z makiem piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , albo piekę też pyszne bułki z przedziałkiem i bułki domowe wielozbożowe.
Bułki śniadaniowe z makiem
bułki pszenne

Tym razem upiekłam bułeczki, które nazwałam bułki śniadaniowe z makiem, bardzo je polecam! Jak zdążycie to może je jeszcze dzisiaj upiec na drugie śniadanie. Są pyszne. Miękkie, pachnące masłem, z rumianą skórką. Chętnie zjadam je z wiśniową kofiturą lub domowym serkiem ziołowym. Polecam do wypróbowania, na pewno Was zachwycą!

Składniki na chrupiące bułki śniadaniowe z makiem, na 10 bułek:

500 g  mąki pszennej pełnoziarnistej lub chlebowej
3/4 szklanki letniej wody
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
olej do posmarowania misy

Suchy mak do posypania

Jak przygotować bułki śniadaniowe z makiem z ciasta drożdżowego?

Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo  (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Ze świeżymi  drożdżami najpierw robimy rozczyn. Możemy oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około  5 minut. Ciasto powinno mieć wygląd, konsystencję  plasteliny. Przekładamy ciasto drożdżowe do posmarowanej olejem miski, zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy okrągłą bułkę, nacinamy na krzyż przez środek, posypujemy odrobiną maku, układamy je na blasze. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C na ok 30 minut aż bułki lekko podrosły.  Możemy bułki przykryć ściereczką i zostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia
Pieczemy bułki w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy i studzimy bułki na kratce. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *