I znów bułki domowe… zaczyna mi ich pieczenie wchodzić w krew, pieczenie bułek staje się to normą;)
Staram się jednak by nie były takie same, dzisiaj do ciasta dodałam płatki owsiane i ziarna sezamu. Piekę więc te domowe bułki, a moi Panowie zjadają je z apetytem np. z domowymi konfiturami z czereśni.
Bułki wielozbożowe są pyszne, chrupiące z wierzchu, w środku puszyste, posypane płatkami owsianymi.
Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.
Bułki wielozbożowe:
Składniki na około 12 bułek:
- 300 ml wody
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka sezamu
Dodatki
- woda do posmarowania + 1 łyżka płatków owsianych
Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki oleju, wbijamy jajko i roztrzepujemy całość widelcem.
Drożdże suche mieszamy z sola, cukrem, mąką, płatkami owsianymi i sezamem ręcznie lub mechanicznie (ja tradycyjnie w FP 270 Kenwood). Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 9 kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko wyrabiamy w dłoni, boki zawijamy pod spód i formujemy owalne bułeczki. Odstawiamy bułeczki ponownie do piekarnika na 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułki wodą, posypujemy płatkami owsianymi. Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
Oj, jak pyszne wyglądają – zjadłabym taką 🙂
ktoren sa najprostsze bo mam ochote zrobic a boje sie porwac z motyka na slonce?
Michał zrób te, jak zrobisz wg przepisu to wyjdą Ci na pewno.
sa buleczki…i mam ptanie bardzo zadkie ciasto wyszlo , duzo podsypywane maki bylo a i tak zadkie,czy to zalezaloby od maki czy takie mialo byc? i czy moznaby z tego chlebek upiec?
Michał myślę, że to zależy od wilgotności mąki, następnym razem polecam zmniejszyć ilość wody. A jakim sposobem wyrabiałeś ciasto- ręcznie, czy mechanicznie?
tak wlasnie zrobie, zmniejsze ilosc wody, mechanicznie wyrabianne bylo i wygladalo na geste lecz po wyrosnieciu zrobilo sie b. lejace
Pychotka…
Kolejna porcja bulek jak i maly chlebek z tego przepisu zostala zrobiona, Polecam serdecznie wszyskim zagladajacym.