Bułki wielozbożowe (domowe)

I znów bułki domowe… zaczyna mi ich pieczenie wchodzić w krew, pieczenie bułek staje się to normą;)

Staram się jednak by nie były takie same, dzisiaj do ciasta dodałam płatki owsiane i ziarna sezamu. Piekę więc te domowe bułki, a moi Panowie zjadają je z apetytem np. z domowymi konfiturami z czereśni.

Bułki wielozbożowe są pyszne, chrupiące z wierzchu, w środku puszyste, posypane  płatkami owsianymi.

Polecam je wypróbować, gdyż są łatwe w wykonaniu, na pewno Wam będą smakowały.

Bułki wielozbożowe:

Bułki wielozbożowe

Składniki na około 12 bułek:

  • 300 ml wody
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki  oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka sezamu

Dodatki

  • woda do posmarowania + 1 łyżka płatków owsianych

Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki oleju, wbijamy jajko i roztrzepujemy całość widelcem.

Drożdże suche mieszamy z sola, cukrem, mąką, płatkami owsianymi i sezamem ręcznie lub mechanicznie (ja tradycyjnie w FP 270 Kenwood). Wlewamy płynne składniki, łączymy razem w naczyniu i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy ręcznie na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 9 kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko wyrabiamy w dłoni, boki zawijamy pod spód i formujemy owalne bułeczki. Odstawiamy bułeczki ponownie do piekarnika  na 30 minut.

Przed pieczeniem smarujemy bułki wodą, posypujemy płatkami owsianymi. Bułki pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Studzimy na kratce.

bułki wielozbożowebułki wielozbozowebułki wielozbożowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Bułki wielozbożowe (domowe)

  1. sa buleczki…i mam ptanie bardzo zadkie ciasto wyszlo , duzo podsypywane maki bylo a i tak zadkie,czy to zalezaloby od maki czy takie mialo byc? i czy moznaby z tego chlebek upiec?

  2. Michał myślę, że to zależy od wilgotności mąki, następnym razem polecam zmniejszyć ilość wody. A jakim sposobem wyrabiałeś ciasto- ręcznie, czy mechanicznie?

  3. tak wlasnie zrobie, zmniejsze ilosc wody, mechanicznie wyrabianne bylo i wygladalo na geste lecz po wyrosnieciu zrobilo sie b. lejace

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *