Chleb z garnka

Chelb z garnka

 

Od kilku dni z rzędu piekę chleb z garnka, zmieniałam tylko rodzaj drożdży (świeże lub suszone), oraz zmniejszałam ilość wody. A wszystko dlatego, że Piotrkowi ostatnio zdarza się zapomnieć kupić chleb 😉 Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba.

Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia.

Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb z garnka to najprostszy chleb na świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę.

Chelb z garnka

  • 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna tortowa typ 450) + do podsypania
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego
  • olej do wysmarowania miski

Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy suszone drożdże, sól, cukier i przyprawy, mieszamy hakiem robota. Do misy wlewamy wodę i mieszamy hakiem robota, można wymieszać łyżką, ale ja wolę to zrobić mechanicznie. Mieszamy niezbyt długo, chodzi jedynie aby składniki się połączyły. Stalową misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 12 w temperaturze pokojowej. (Ja to robię ok. godz. 18.00 i zostawiam do rana) Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Misę robota smarujemy olejem i układamy w niej  kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce ja zostawiam do czasu aż wrócę z pracy (czyli ok. 6 godzin)  chleb powiększa sobie spokojnie swoją objętość.

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i wstawiamy do niego pusty żeliwny garnek, w którym będziemy piec chleb. Garnek nagrzewamy ok. 1/2 godziny gdyż musi być bardzo gorący. Garnek wyciągamy i jego dno obsypujemy mąką, z misy zsuwamy ciasto do gorącego garnka, naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut. Aby chleb był chrupiący  na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml  wody, ja dodatkowo po ściągnięciu pokrywki z garnka spryskuję chleb wodą, pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

SAM_9807

A to chleb z garnka upieczony dzień wcześniej, tylko bez ziołowych dodatków i na świeżych drożdżach.

Chelb z garnka na świeżych drożdżach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

22 myśli nt. „Chleb z garnka

  1. Witam Chlebek jest cudny i muszę go wypróbować ale mam pytanie czy możesz mi podać jak jest przelicznik suchych drożdży do świeżych ? kiedyś już pisałam do Ciebie czy można dać świeże i dostałam odpowiedź że można ale gdzieś mi się to zapodziało i teraz mam do wklepania Twój blog to już bym miała na stale ile drożdży świeżych Pozdrawiam Serdecznie!!

    • Krystyna, op. drożdży suchych jest na ok. 400-500 g mąki , czyli na ok. 3 szklanki o pojemności 250 ml, ja do tego chleba, którego zdjęcie jest na samym dole dałam pół kostki – 50 g świeżych drożdży, ale wg tabel odpowiednikiem suchych drożdży jest 25 g świeżych drożdży.

        • Witam właśnie zarobiłam ciasto na chlebek według Twego przepisu ..zobaczę jak jutro będzie wyglądało bo u mnie w nocy jest raczej zmienna temperatura nie mam centralnego i zobaczę ile tego ciasta będzie i w co je włożę do piekarnika ..bardzo mnie korci ten chlebek ..jak jutro upiekę to się pochwalę albo popłaczę hihi Pozdrawiam serdecznie włożyłam 2.5 dkg. drożdży świeżych do 3 szkl .mąki ..

  2. Też chciałam zapytać o średnicę garnka , bo się przymierzam do kupna . Link podany wyżej jest nieaktualny . Wyrabiam ciasto chlebowe ręcznie. Wiem ,że jest dość gęste. I chciałam zapytać jakiego miksera używacie. Bo też bym się chciała zaopatrzyć w taki , który ” uciągnie ” ciasto na chleb. Najlepiej z dużą misą , bo często robię ciasto na dwa chleby jednocześnie.

  3. Właśnie miałam zapytać gdzie kupiłaś przyprawę do chleba, kiedy dojrzałam datę artykułu (2013) Niestety w sklepach nie ma już tej przyprawy, której również używałam. Natomiast łatwo można sobie przyrządzić własną przyprawę. Suszone pomidory, czarnuszka, czosnek granulowany, bazylia, oregano. Każdy składnik wedle własnego uznania. Ja dodaję jeszcze suszoną mieloną paprykę wędzoną. 😀 Pozdrawiam.

  4. Witam serdecznie,

    proszę mi powiedzieć czy można użyć czegoś innego niż żeliwny garnek? Zwykła forma do pieczenia ? Mam dość spartańskie warunki w tym momencie a marzy mi się domowy chlebek 🙂 Ręcznie da się wyrobić takie ciasto prawda?

  5. Pingback: Najlepsze bagietki pszenne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *