Dzisiaj proponuję typowo piątkowy (postny) obiad jaki jadało się w moim rodzinnym domu: filet z ryby- ryba smażona, w tym przypadku mintaj, samodzielnie usmażone frytki i doskonała surówka z kapusty kiszonej.
Prosty, szybki, sycący obiad, który zadowoli niejedno podniebienie.
Potrzebujemy:
6 filetów z mintaja
pieprz cytrynowy
sól morska
mąka pszenna
olej rzepakowy do smażenia
Filety rybne doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, obtaczamy w mące z obu stron i smażymy w głębokim oleju na złoto, po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy rybę posypaną pieprzem cytrynowym, z frytkami, oraz surówką z kiszonej kapusty.
Przepis na surówkę:
1/2 dobrej kapusty kiszonej
1 marchewka
1/2 cebuli
1 jabłko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy. Obraną marchewkę i jabłko ucieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do kapusty, mieszamy aby jabłko nie ściemniało. Dodajemy posiekaną cebulę, doprawiamy cukrem, pieprzem, wlewamy olej i mieszamy. Ta surówka jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb.
Też dziś robiłam rybkę (mirunę) z pieprzem cytrynowym:) Ale wybrałam zdrowszą wersję bo bez panierki, wsadziłam do rękawa i poza pieprzem i sola dodałam odrobinę ziół prowansalskich 😀 A reszta dodatków była identyczna 😀
Pingback: Przepis na surówkę z kapusty kiszonej i jabłka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Ryba smażona z patelni - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię