Prosta sałatka z kraba prawdziwego. Simple Crab Salad.
Potrawy smakują najlepiej, gdy są przygotowywane ze świeżych i oryginalnych składników. Dzisiaj proponuję przepis na prawdziwą sałatkę z kraba, a nie z paluszków krabowych tzw. surimi, które mają smakiem i zapachem imitować mięso kraba, a robione są przeważnie z jakiś ryb z dodatkiem aromatów, więc oprócz nazwy, nie mają nic wspólnego z krabami.
Mięso kraba jest delikatne i ma słodkawy smak. Jest też mało kaloryczne, gdyż ma małą zawartość tłuszczu, za to bogate jest w białko. Mięso jest niezwykle smaczne, dietetyczne, nadaje się idealne do sałatek. Prawdziwe mięso z kraba jest składnikiem dzisiejszej prostej sałatki krabowej.
Prawdziwe mięso z kraba jest smaczne i delikatne, mięso znajdujące się w skorupie ma kolor jasno brązowy i pomarańczowy, a w szczypcach i odnóżach mięso jest białe, delikatne i najsmaczniejsze. Wyjmowanie mięsa kraba zajmuje trochę czasu, ale jest dość łatwe, gdy wiesz, jak to się robi.
Zazwyczaj mięso kraba je się saute podane z sosem przygotowanym na bazie majonezu, może to być czosnkowy sos aioli.
W każdą niedzielę rano wybieramy się na Fischmarkt, oprócz owoców egzotycznych i mieszanki wędzonych ryb kupiliśmy na targu tzw. kraby brązowe, które łowione są w Morzu Północnym. Te kilogramowe kraby są tu bardzo tanie, za 2 sztuki ważące ponad 2 kg zapłaciliśmy tylko 10 euro, oczywiście były też do kupienia kraby królewskie, błękitne, Dungeness, ale już były dużo o droższe. Kraby kupiliśmy z myślą o sałatce nazywamy ją: Prosta sałatka z kraba. Do tej sałatki wykorzystujemy mięso z 1 dużego (ponad 1 kg) świeżo ugotowanego kraba. My użyliśmy świeżo ugotowanego kraba prosto z targu rybnego. Ten krab po obraniu zawierał około 600 g mięsa. Ugotowałam 2 kraby, 1 zamroziłam na zaś 😉
Simple Crab Salad podajemy dobrze doprawioną, z plasterkiem cytryny i świeżą kolendrą. Jest to doskonała sałatka na lunch lub kolację, a także jako smakowita sałatka podana jako przystawka na jakiejś uroczystości. Prosta sałatka z krabów będzie idealna na SYWESTRA!
Pokrojony pomidor, czosnek, szczypior wraz cebulą, świeża kolendra dodają chrupkości i smaku, a odrobina soku z cytryny i majonez aioli zapewniają doskonały dressing. Sałatka może być podana na kromce bagietki, czy jako przystawka podana w skorupie kraba z plastrami cytryny i liskami kolendry.
Składniki na 4 spore porcje sałatki krabowej:
1 krab (ponad 1 kg) lub 10 mniejszych krabów
Aby ugotować kraba potrzebujemy:
1 kraba
2 litry wody
1 szklankę białego octu winnego
1 łyżkę soli morskiej
Opcjonalnie 1 szklanka suszonych warzyw pokrojonych w kostkę,Jak ugotować kraba? Dokładnie szorujemy kraby szczoteczką, płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i solą, wkładamy kraby, kraby musza być zakryte wodą, dodałam też suszone warzywa 9potrzebne mi były do innej potrawy), przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut. W zależności jakie kraby kupiliśmy, przybierają one różne odcienie od jasnopomarańczowych po ugotowaniu, np. niebieskie kraby zrobią się czerwone. Studzimy kraby.
Do przygotowania sałatki z kraba potrzebujemy:
1 ugotowany zimny krab (ponad 1 kg) po obraniu ok. 500-600 g mięsa
1 duży pomidor
2 duże cebulki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
sok z cytryny
świeża kolendra, posiekana
2- 3 łyżki majonezu aioli
Dodatkowo może być podana zielona sałata rzymska lub miks sałat, awokado, bagietka
Jak wyciągnąć mięso z kraba?
Ugotowane kraby muszą ostygnąć, a następnie wyłamujemy szczypce i odnóża. Kraba otwieramy zaczynając od skorupy brzusznej, którą wyłamujemy, usuwamy wszelkiego rodzaju obrzydliwie wyglądające rzeczy tzw. skrzela, błonki, blaszki, chrząstki i inne lepkie substancje. To co ma zielonkawy kolor to wątroba, zwana tomalley, jest jadalna i wielu uwielbia tę część kraba. Ja trafiłam na samicę kraba w środku miała jasnopomarańczowe jakby kulki, to była ikra, zwana także „koralami”. Można ją dodać do zup krabowych, bo to jest główny składnik zupy z kraba. Wyjmujemy pozostałe wnętrze ze skorupy, która przyda się do podania sałatki. W ciele większości krabów jest dużo mięsa, które znajduje się w kanałach wyłożonych chrząstką w każdej z dwóch równych stron ciała. Chwytamy każdą stronę i przełamujemy na pół, aby się do niego dostać.Wybieramy mięso kraba z kanałów chrzęstnych czymś ostrym, jest to dosyć pracochłonne, ale opłaca się. Przy wybieraniu mięsa bardzo mi pomógł gruby patyk szaszłykowy i cienki uchwyt łyżeczki. Aby wybrać mięso ze szczypiec i odnóży musimy je lekko rozbić nożem. Przy rozbijaniu większych osobników pomagamy sobie np. tłuczkiem, specjalnymi szczypcami do miażdżenia skorup, a nawet przydaje się dziadek do orzechów. Potem wystarczy uszczypnąć mięso u podstawy szczypiec i odciągnąć je od chrząstki. Mięso z nóg najlepiej jest wydobyć, łamiąc stawy do tyłu. Podobnie jak w przypadku szczypiec, mięso zwykle pozostaje przyczepione do cienkiego kawałka chrząstki. Wystarczy wysunąć mięso z tej chrząstki. Jeśli to wszystko brzmi pracochłonnie to się nie martwcie. Gdy już to opanujecie to wybierzecie mięso kraba w ciągu zaledwie kilku minut. Jak przygotować pyszną sałatkę z kraba? W dużej misce mieszamy i rozdrabniamy widelcem zimne mięso kraba z pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekaną cebulą ze szczypiorem, czosnkiem kolendrą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i majonezem aioli. Podajemy jak uważamy np. w skorupie kraba, na bagietce, na liściach sałaty rzymskiej, z plasterkiem awokado i cytryną, jak chcesz i lubisz. Smacznego!