Najsłynniejsza i chyba najprostsza sałatka przygotowywana najczęściej z pomidorów, ogórków, sałaty, czarnych oliwek i sera feta to wiejska sałatka zwana często sałatką grecką. Do jej doprawienia wystarczy tylko oliwa extra vergine, suszone oregano oraz sól. Ja sałatkę grecką przygotowuję tylko w lecie, gdyż najlepiej smakuje z dorodnych, pachnących latem gruntowych pomidorów, ogórków i sałaty.
Klasyczna sałatka grecka:
Składniki, na 2 miski:
• 8 łyżek oliwy extra vergine
• 3 łyżeczki suszonego oregano
• 1 główka sałaty lodowej
• 4 dojrzałe pomidory
• 4 ogórki najlepiej gruntowe
• 2 czerwone cebule
• 1 szklanki czarnych oliwek
• 300 g sera feta
• sól morska
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos mieszając oliwę z 3 łyżeczkami suszonego oregano, oraz dużą szczyptą soli, odstawiamy. Dno misek skrapiamy 1/3 sosu. Sałatę lodową płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na dosyć grube kawałki, przekładamy do 2 szklanych misek, sałatę delikatnie solimy.
Pomidory kroimy w kostkę. Na umytych, osuszonych ogórkach wzdłuż pozostawiamy dla ozdoby cienkie paseczki ze skórki, następnie kroimy ogórki w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Pomidory, ogórki, cebulę oraz ¾ czarnych oliwek mieszamy i dodajemy do obu misek z sałatą, doprawiamy delikatnie solą, gdyż oliwki są same w sobie słone. Posypujemy wierzch sałatki dosyć grubo pokrojonym w kostkę serem feta, resztą czarnych oliwek i polewamy resztą sosu z oliwy wymieszanej z oregano. Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie, brakuje mi tylko suszonych pomidorów, robię bardzo podobną saatka-grecka
Pingback: Sylwestrowe menu - top lista - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię