Sałatka Kabak. Turecka sałatka z cukinii i jogurtu. Kabak to po turecku cukinia, dynia, więc nazwa sałatki pochodzi od cukinii.
Cukinię śmiało można zastąpić ogórkiem, będziemy mieć wtedy mizerię na wypasie 🙂
Kabak salatsi to kremowa sałatka z jogurtem, cukinią i orzechami. Można ją jeść jako dodatek do mięsa lub jeść tylko z chlebem. Idealnie nadaje się do grillowanych dań i świetnie komponuje się smakowo np. z łososiem.
Sałatka Kabak, składniki na 2 porcje:
1 cukinia
150 g jogurtu greckiego (lub naturalnego)
drobno posiekany świeży koperek
1 ząbek czosnku
ok. 2-3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Kabak salatsi. Kremowa sałatka z jogurtem i cukinią, przygotowanie krok po kroku. Ścieramy cukinię na grubych oczkach wraz ze skórą, solimy i gdy puści sok odciskamy dłońmi wodę z cukinii. Można cukinię podsmażyć na oliwie, ale ja wolę surową w tej potrawie.
W misce mieszamy jogurt, drobno posiekany ząbek czosnku, siekany koperek, doprawiamy jogurt solą i pieprzem. Następnie do jogurtu dodajemy odciśniętą cukinię i posiekane orzechy włoskie. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aż smaki się przegryzą.
Całość, skrapiamy oliwą z oliwek, możemy dodatkowo posypać większymi kawałkami orzechów, podajemy jako dodatek do posiłku lub jemy sałatkę kabak z bagietką lub pajdą chleba. Smacznego!