Sałatka z warzyw z rosołu to klasyka wśród sałatek jarzynowych. Niedługo Święta więc przepis będzie inspiracją dla niektórych czytelników. Sporo osób wykorzystuje gotowane warzywa z rosołu do przygotowania warzywnej sałatki, ale wiem też, że wiele osób wyrzuca te warzywa, gdyż mają dylemat co z nimi zrobić. Moja mama robiła z nich pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu, kotlety z warzyw i jajek, oraz pyszną sałatkę jarzynową. Wszędzie trąbią, że Polacy marnują za dużo jedzenia, ja też tak uważam, dlatego przerabiajcie to co Wam zostaje na nowe potrawy. Recyklingową sałatkę z warzyw z majonezem lubi chyba każdy Polak, można ją przygotować na wiele sposobów, ja urozmaiciłam jej smak kukurydzą z puszki, groszkiem konserwowym, ogórkami kiszonymi, porem, jabłkiem, oraz oczywiście ugotowanymi ziemniakami. Możliwości połączenia składników jest tyle ile osób gotujących. Bo każdy wie jaka sałatka z warzyw z rosołu smakuje mu najlepiej! A Wy co robicie z warzywami z rosołu?
Inne nasze przepisy na sałatki znajdziecie tutaj.
Najlepsza Jarzynowa sałatka z warzyw z rosołu.
Składniki: Sałatka z warzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu.
4 ugotowane marchewki
1 pietruszki
½ korzeń seler
1 jabłko
3-4 duże ogórki kiszone
1 por
1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje)
5 dużych ugotowanych ziemniaków
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka groszku
1/3-1/2 szklanki majonezu może być domowy majonez
1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie)
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie Sałatki z warzyw z rosołu:
Por parzymy wrzątkiem, studzimy i drobno siekamy, tak samo siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę i groszek.
Ogórki kiszone wraz ze skórką, oraz obrane jabłko kroimy w bardzo kostkę i dodajemy do pokrojonych warzyw. Doprawiamy warzywa ostrą musztardą i mieszamy.
Sałatkę z warzyw z rosołu mieszamy z majonezem wymieszanym z odrobiną śmietany doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Wstawiamy salaterkę z sałatką do schłodzenia, aby smaki się przegryzły. Sałatkę dekorujemy natką pietruszki i podajemy do gotowanej szynki. Smacznego!
Pasztet biłgorajski robię. Z dodatkiem kaszy gryczanej.