Bób to warzywo, na które zawsze niecierpliwie czekamy. Przygotowujemy go w sposób tradycyjny, czyli z masłem i solą. Ale gdy bobu gotowanego zostaje trochę więcej, można go wykorzystać w inny sposób, jako składnik pysznej sałatki.
Składniki:
- 1/2 szt sałaty lodowej,
- 2 pomidory,
- 30 szt gotowanego bobu,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego,
- do smaku sól i pieprz
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki, na niej ułożyć pomidory pokrojone w kostkę, doprawić je solą, rozrzucić ugotowany bób bez skórki. Zrobić sos z jogurtu, majonezu i czosnku, wymieszać, rozłożyć na sałatce, doprawić pieprzem, najlepiej kolorowym.