Ponieważ u mnie w sklepie pojawiły się świeże figi postanowiłam z ich dodatkiem wyczarować sałatkę. To taki trochę eksperyment, gdyż świeżych fig jeszcze nie jadłam. Miałam kilka składników, które wg mnie świetnie pasują do fig: szynka wędzona i ser pleśniowy . No i faktycznie wyszła pyszna sałatka z szynką, świeżymi figami i serem pleśniowym.
składniki:
- 2 dojrzałe świeże figi
- 1/2 sałaty lodowej
- 5 plasterków wędzonej szynki
- 1/2 opakowania sera pleśniowego turkusowego Lazur (50 g)
- SOS – 2 łyżeczki oleju kujawskiego 3 ziarna
- 1 łyżeczka soku malinowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego Kamis
- 1 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Składniki sosu umieszczamy w miseczce od sufletów i dokładnie łączymy aż powstanie jednolity sos. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Skrapiamy sosem. Ser turkusowy kroimy w słupki. Szynkę kroimy w paski i zwijamy. Układamy oba składniki na sałacie. Umyte i osączone figi kroimy w ósemki i dodajemy do sałatki. Składnik mają tak różne smaki, że doskonale się uzupełniają, szczególnie ostry, intensywny smak sera pleśniowego ze słodyczą fig.
Nic więcej nie potrzeba do stuprocentowej satysfakcji smakowej. Uwielbiam figi i ser!