Uwielbiam dania z jajkami pod każdą postacią. Ekspresowa frittata z we włoskim stylu.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 1 plaster szynki
- kilka czarnych oliwek
- 3 plastry pomidora
- 50 ml mleka 3.5 %
- 1/2 łyżeczki semoliny
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy
- szczypiorek
- PRZYGOTOWANIE:Do mini formy do tarty wlewamy mleko, wsypujemy semolinę i mieszamy wbijamy 2 jajka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem wymieszanym z semoliną i doprawiamy solą. Wsypujemy szynkę i pomidora pokrojonego w kostkę, pokrojone w plasterki oliwki i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy frittata się napuszy wyjmujemy formę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca i doprawiamy kolorowym pieprzem, solą i posypujemy siekanym szczypiorkiem. Można podawać na ciepło jak i na zimno.