Tradycyjną jajecznicę możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Dzisiaj postanowiłam do niej dodać mini chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasę robioną z wieprzowiny o mocnym, charakterystycznym zapachu i paprykowym kolorze. Chorizo, które użyłam wyprodukowano w Polsce przez firmę PEKPOL, miałam okazję jeść oryginalne chorizo, to polskie niewiele odbiega od oryginału. Tłuszcz wytopiony z chorizo nadał jajecznicy pikantnej nuty.
Całość, czyli jajecznica z chorizo została ułożona na podpieczonym chlebie tostowym. Wierzcie mi takie grzanki z jajecznicą i pikantnym chorizo powodują, że mamy siłę na cały dzień.
Składniki:
1 łyżeczka masła
2 jajka
1 łyżka śmietany 30%
2 kromki chleba tostowego
sól morska i pieprz czarny do smaku Kamis
3 mini chorizo PEKPOL
szczypiorek
Przygotowanie:
Chorizo kroimy w plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy z obu stron plasterki chorizo. 6 plasterków odkładamy do dekoracji. Dodajemy rozkłócone jajka ze śmietaną i solą. Smażymy na małym ogniu mieszając. Chleb zapiekamy w tosterze. Na podpieczonym chlebie tostowym układamy jajecznicę, na niej plasterki chorizo. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Me gusta!!! Jajka i chorizo, to szałowe połączenie. Wyborne śniadanie!!
mmmm obłędne 😀 Chętnie bym spróbowała 🙂