Grzanki z jajecznicą i chorizo

Tradycyjną jajecznicę możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Dzisiaj postanowiłam do niej dodać mini chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasę robioną z wieprzowiny o mocnym, charakterystycznym zapachu i paprykowym kolorze. Chorizo, które użyłam wyprodukowano w Polsce przez firmę PEKPOL, miałam okazję jeść oryginalne chorizo, to polskie niewiele odbiega od oryginału.  Tłuszcz wytopiony z chorizo nadał jajecznicy pikantnej nuty.

Całość, czyli jajecznica z chorizo została ułożona na podpieczonym chlebie tostowym.  Wierzcie mi takie grzanki z jajecznicą i pikantnym chorizo powodują, że mamy siłę na cały dzień.

Składniki:

1 łyżeczka masła
2 jajka
1 łyżka śmietany 30%
2 kromki chleba tostowego
sól morska i pieprz czarny do smaku Kamis
3 mini chorizo PEKPOL
szczypiorek

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w plasterki. Rozpuszczamy masło i podsmażamy z obu stron plasterki chorizo. 6 plasterków odkładamy do dekoracji. Dodajemy rozkłócone jajka ze śmietaną i solą. Smażymy na małym ogniu mieszając. Chleb zapiekamy w tosterze. Na podpieczonym chlebie tostowym układamy jajecznicę, na niej plasterki chorizo. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i szczypiorkiem.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Grzanki z jajecznicą i chorizo

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *