Przygotowałam na śniadanie grzanki we włoskim stylu, które można przygotować w kilka minut. Z sezonowymi świeżymi pomidorami, serem mozzarellą i suszoną bazylią
- 3 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ser mozzarella
- 1/2 pomidora bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
- suszona bazylia Kamis
- sól morska prowansalska i czarny pieprz do smaku Kamis
Rozgrzewamy patelnie grillową. Układamy 3 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem i skrapiamy je obficie oliwą. Posypujemy solą morską prowansalską. Grillujemy pieczywo z jednej strony, obracamy, układamy po 2 plasterki mozzarelli, przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się lekko rozpuści. Z pomidora usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Grzanki układamy na talerzu, posypujemy pomidorem, doprawiamy solą morską prowansalską, czarnym pieprzem, jeśli mamy świeżą bazylię to używamy listki, jeśli nie to posypujemy suszoną bazylią. Podajemy i natychmiast konsumujemy.