Omlet klasyczny z dodatkami

Podaję Wam przepis na klasyczny omlet, który jest najprostszą wersją omletu. Aby go zrobić – potrzebujemy 2-3 jajek, 1-2 łyżeczek wody, soli i pieprzu.
Jajka należy roztrzepać widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę. Ja lubię omlety z dodatkami, więc do mojego omletu  dodałam ser mozzarella i bardzo dobrej jakości kiełbasę krakowską PEKPOL. Omlet z kiełbasą krakowską, serem i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie.

 

  • 2  jajka,
  • 2 łyżki wody
  • 1 szt ser mozzarella,
  • 5 plastrów kiełbasy krakowskiej PEKPOL,
  • do smaku sól i pieprz kolorowy Kamis,
  • do ozdoby pomidory cherry,
  • 1 łyżka masła
  • Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plastry,  podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. wylać W miseczce dobrze ubijamy  jajka z wodą tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię, układamy na masie plastry mozzarelli i czekamy do ścięcia jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, posypujemy szczypiorkiem, przykrywamy pokrywką, aby masa na powierzchni się ścięła.  Wykładamy omlet na talerz i ozdabiamy połówkami pomidorów cherry.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Omlet klasyczny z dodatkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *