Omlet z pomidorami i kiełbasą

Lubię lekkie posiłki, a omlety obok jajecznicy należą do moich ulubionych śniadaniowych dań. Proponuję omlet z pomidorami i kiełbasą.

omlet z pomid

Składniki:

  • 3 szt jajka,
  • 8 plastrów kiełbasy,
  • 1 szt pomidor,
  • do smaku sól i pieprz czarny,
  • 1 łyżka oliwy

Za pomocą trzepaczki ubić w misce 3 jajka, tak aby do masy jajecznej wtłoczyć dużo powietrza, aż pojawią się na powierzchni bąbelki. Rozgrzać na patelni do naleśników 1 łyżkę oliwy, ułożyć plasterki kiełbasy, podsmażyć je a następnie odwrócić. Wlać masę jajeczną na patelnię, ruchem kolistym rozprowadzić ją równomiernie na patelni, ułożyć na omlecie plasterki pomidora, przykryć omlet pokrywką i smażyć na małym ogniu, spód omletu powinien być lekko przyrumieniony, a powierzchnia powinna być ścięta. Wyłożyć omlet na duży talerz, doprawić go solą i pieprzem, rozłożyć na nim świeże listki bazylii.

Wykładamy omlet na duży talerz, doprawiamy go solą i pieprzem, dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Za pomocą trzepaczki ubijamy w misce dokładnie 3 jajka, tak aby wtłoczyć do masy jajecznej dużo powietrza Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, układamy plasterki kiełbasy, podsmażamy je wlewamy masę jajeczną, ruchem kolistym rozprowadzamy masę równomiernie na patelni, układamy plasterki pomidora spód powinien się lekko przyrumienić, a wierzchnia warstwa powinna być ścięta.
Przepisy na omlety znajdziecie tutaj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *