Lekka sałatka z kalafiora na śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI:
- 1/2 małego kalafiora
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 mały pomidor
- 1 mały szczypiorek
- kawałeczek pomarańczowej papryczki
- 1 łyżka mixu majonezu i keczupu
- sól i pieprz kolorowy do smaku
- 1 łyżeczka soli do gotowania kalafiora
- łyżka kopiasta czerwonej fasolki Kidney
PRZYGOTOWANIE:
Połówkę małego kalafiora, podzielić na małe różyczki, wsypać do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę soli, dolać wrzącej wody i gotować 10 minut pod przykryciem, następnie odcedzić i przelać zimną wodą, wyłożyć na talerz. Zrobić na różyczkach kalafiora kleksy z mixu majonezu i keczupu. Ugotowane jajko obrać z łupinki, pokroić w plasterki, mały szczypiorek pokroić w krążki i drobno posiekać kawałeczek papryczki. Jajka ułożyć na kalafiorze i posypać szczypiorkiem i papryczką. Czerwoną fasolkę przepłukać na sicie zimną wodą, odcedzić i część posypać na kalafiora, część ułożyć wokół talerza. Pomidora pokroić w ósemki i zrobić z niego dekorację.. Doprawić solą i pieprzem kolorowym
Pingback: Kalafior pieczony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię