Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakieś warzywne dodatki, mogą to być tarte buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty. Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty.
Dużo osób lubi surówkę Colesław za sprawą KFC. To jest bardzo dobra surówką, jedna z najlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno.
Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką.
składniki:
1/4 główki kapusty
1 mały por
1 mała marchewka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka to świetny dodatek do mięsa.
Smacznego.
Pingback: Surówka obiadowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię