Barszcz wigilijny najlepszy

Świąteczny barszcz jest postny, jednocześnie jest bardzo aromatyczny, o bogatym smaku, przygotowywany jest tradycyjnie na Wigilię. Barszcz jest czysty, łączy smak buraków, warzyw, przypraw i suszonych prawdziwków. Gdy barszcz wigilijny pojawia się na naszym stole, to znak, że możemy zacząć świętowanie. Bez tej zupy w naszym domu Wigilia się nie liczy. Czekamy na ten aromatyczny barszcz cały rok. Przedstawiam Wam przepis na aromatyczny barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków. Ja podaję go na Wigilię z uszkami. Ten rozgrzewający barszcz jest dobry nie tylko na święta. Idealnie się komponuje do pasztecików, które przygotowuję na Sylwestra jeśli gdzieś się nie wybieramy. Wtedy przygotowuję go w większej ilości i zamrażam.

Barszcz wigilijnyBarszcz wigilijny

SKŁADNIKI na najlepszy barszcz wigilijny:

  • 5 dużych buraków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • sól morska do smaku
  • 8 suszonych grzybów najlepiej borowików
  • 6 szklanek wody
  • 1-2 szklanki domowego zakwasu buraczanego lub kupnego
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka cytryny lub biały ocet winny
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Obrane warzywa, jabłko bez gniazdek nasiennych zalewamy wodą , dodajemy grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, cukier, około 1 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Wlewamy sok z cytryny lub ocet winny, aby barszcz nie stracił koloru, dodajemy buraki obrane ze skórki i gotujemy kolejne 30-40 minut. Przecedzamy. Do wywaru dolewamy zakwas buraczany do smaku, dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą, chwilkę jeszcze gotujemy. Podajemy barszcz z uszkami z farszem grzybowym , pasztecikami  itp.

Barszcz wigilijny z uszkami jest pyszny, więc go polecam.

SAM_0156SAM_0152

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Barszcz wigilijny najlepszy

  1. Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Jak zrobić zakwas z buraków ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *