Jak zrobić Kluski z makiem?

Na tegorocznej Wigilii będę gościć 2 małe łasuchy, które uwielbiają słodkie dania, również dania z makiem, znajdzie się też kilku dużych amatorów klusek z makiem.  Kluski z makiem to idealny deser wigilijny. Przepis na kluski z makiem z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia.

Kluski z makiem są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać mak z puszki i gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania.

Kluski z makiemKluski z makiem

Składniki:

200 g suchego maku mielonego
1/4 kostki masła
1/3-1/2 szklanki miodu
bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane)
2 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju

Przygotowanie masy makowej

Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy  mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy dokładnie.

Mąkę, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste,  wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką kilka minut na obsypaną mąką stolnicy, aż uzyskamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto makaronowe musi uzyskać trochę ciepła z rąk. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kwadraciki tzw. łazanki, zostawiamy aby lekko podeschły. Gdy nie mamy ochoty na ręczne przygotowanie klusek, można kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami orzechów włoskich  i żurawiną. Smacznego.

Kluski z makiem

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Jak zrobić Kluski z makiem?

  1. Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *