Od czasu do czasu Piotrek ma zachciankę na śledzia w oleju. Przygotowuje go wtedy na różne sposoby. Tym razem jest to śledź w oleju z czerwoną fasolą, takie danie można przygotować też na jakąś uroczystość np. Wigilię
SKŁADNIKI:
- 3 płaty śledzia – matiasy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 białej cebuli
- 1/2 cytryny
- pieprz kolorowy
- 3 ogórki konserwowe
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie-matiasy moczymy w zimnej wodzie, aby były mniej słone. Oba gatunki cebuli kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem, połowę układamy na dnie szklanej miski. Śledzie kroimy w paski, skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Przykrywamy warstwą pokrojonych w kostkę ogórków marynowanych i połową odsączonej z zalewy fasoli. Robimy kolejną warstwę z cebuli, śledzia i ogórka, całość polewamy olejem. Powierzchnię dania dekorujemy czerwoną fasolą. Miseczkę wstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki, aby składniki się „przegryzły”.