Prosty i bardzo szybki pomysł na pyszne wigilijne śledzie – śledzie po sułtańsku. Podsunęła mi go Krysia G. z Co na obiad? Przepis tradycyjnie zmodyfikowałam po swojemu. Polecam wpis na najlepsze przepisy na śledzie.
Moje śledzie oprócz cebuli i rodzynek zawierają domowe powidła śliwkowe bez cukru oraz dodatek bardzo ostrego ketchupu Winiary chili ostry, doprawiłam je też szczyptą ziół prowansalskich Moim zdaniem te dodatki korzystnie wpływają na smak tej śledziowej kombinacji. Można oczywiście wykorzystać koncentrat pomidorowy, albo inny pomidorowy sos i doprawić je w zależności od upodobań smakowych. Warto spróbować! Można te śledzie przygotować kilka dni wcześniej, ale zrobione na 2 godziny przed samą kolacją Wigilijną też będą smakować.
Inne pomysły na śledzie:
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem
śledzie w pikantnej salsie.
śledzie z marynowanymi grzybami
Śledzie w cytrusowej marynacie
Śledzie z marynowanymi warzywami.
Śledzie po sułtańsku będą gościć na moim stole wigilijnym, nie można im się oprzeć, są po prostu pyszne!
Śledzie po sułtańsku z rodzynkami
3 płaty śledzia matias
1 duża cebula
1 garść rodzynek
2 łyżki powideł śliwkowych bez cukru
2 łyżki Ketchupu Winiary Chili ostry
szczypta ziół prowansalskich
olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoto, dodajemy rodzynki, zioła prowansalskie, ketchup i powidła, wlewamy 1 łyżkę wody, zagotowujemy i studzimy. Śledzie kroimy w małą kostkę, mieszamy z ostudzonym sosem. Przechowujemy w lodówce przed podaniem. Smacznego.
Pingback: Śledzie w oleju - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom