Szynka pieczona marynowana musztardą, miodem i przyprawami, będzie doskonałym samodzielnym daniem lub dodatkiem do kanapek. Tym razem do marynowania szynki użyłam musztardy z wędzoną papryką. Musztarda ta to unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą.
Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole.
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska prowansalska i pieprz,
Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z z musztardy, miodu, oleju, czosnku, oraz tymianku, następnie nacieramy marynatą szynkę dokładnie z każdej strony, wkładamy szynkę do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę. Potem obracamy szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek np. kanapki.
Pyszna musi być, bardzo lubię domowe wędlinki:)
wyszla dosc slodka, ale moze zaburzylam proporcje przypraw 😉
Marnuje się akurat,napiszę jak skonsumujemy w świēta.Na pewno będzie pyszna.Pozdrawiam.
Na pewno, ja od dzisiaj marynuję dwie karkówki.
Oczywiście marynuje się ☺
Pyszna szyneczka:)
Szanowna Pani . Przepisy są rewelacyjne. Ale ja mam kłopot z wyszukiwaniem.
Chciałabym np dania mięsne, czy domowe wędliny i nie wiem jak to u Was wyszukać, krążę po różnych zakładkach . Czy nie można tych przepisów inaczej pogrupować . Pozdrawiam serdecznie
Proszę wejść do tej zakładki i zejść niżej http://straga.pl/kuchnia-prl/ tam znajdzie Pani przepisy na Mięsa, pasztety, wędliny i inne mięsne wyroby domowe:
Dziękuję za informację. Pozdrawiam Panią serdecznie i czekam na nowe inspiracje.
Szynkę pieczemy w zamkniętym naczyniu? Piekarnik usrawiony na grzanie góra- dół bez termoobiegu?