Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Szynka pieczona marynowana musztardą, miodem i przyprawami, będzie doskonałym samodzielnym daniem lub dodatkiem do kanapek.  Tym razem do marynowania szynki użyłam musztardy z wędzoną papryką.  Musztarda ta to unikalna  kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą.
Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole.

Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.

Szynka pieczona

Szynka pieczona


  • 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól morska prowansalska i pieprz,

Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso nacieramy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę z z musztardy, miodu, oleju, czosnku, oraz tymianku, następnie nacieramy marynatą szynkę dokładnie z każdej strony, wkładamy szynkę do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę. Potem obracamy szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz z ziemniaki, gdy szynkę pokroimy w cienkie plastry, możemy ją podać jako dodatek  np. kanapki.

szynka pieczona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

  1. Szanowna Pani . Przepisy są rewelacyjne. Ale ja mam kłopot z wyszukiwaniem.
    Chciałabym np dania mięsne, czy domowe wędliny i nie wiem jak to u Was wyszukać, krążę po różnych zakładkach . Czy nie można tych przepisów inaczej pogrupować . Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj aniwlam Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *