Eierpunsch. Świąteczny likier jajeczny

Eierpunsch. Świąteczny likier jajeczny z rumem. Eierpunsch wie auf dem Weihnachtsmarkt. Pyszny. Na jarmarku bożonarodzeniowym w Hamburgu tyle się ostatnio działo, trzeba było swoje odstać w kolejce aby wejść, potem w kolejce, aby podejść do budek z alkoholem. Potem w kolejce aby znaleźć miejsce do konsumpcji. Mimo, że jest korona były tłumy.  Cała nasza ferajna piła Glühwein z rumem lub z brandy, a ja tradycyjnie wybrałam Eierpunsch, gdyż uwielbiam ajerkoniak.
Eierpunsch wie auf dem WeihnachtsmarktEierpunsch wie auf dem Weihnachtsmarkt
Piłam Eierpunsch z sokiem pomarańczowym i bez soku pomarańczowego. Piłam i z rumem, z brandy, oraz z dodatkiem amaretto, to kwestia gustu, ale warto spróbować i w domowej wersji dodawać coś od siebie. Ten poncz jajeczny smakuje naprawdę pysznie nie tylko na Boże Narodzenie.  Jeśli wracasz do domu z zimowego spaceru i chcesz się rozgrzać, to polecam eierpunsch, ta niepozorna szklaneczka jajecznego ponczu nieźle kopie, a wcale tego nie czuć w trakcie konsumpcji. Eierpunsch to taka niemiecka wersja anglosaskiego Eggnog, który jest z dodatkiem mleka. Eierpunsch może być podawany jesienią i zimą.Latem polecam podawać na zimno z kostkami lodu, wtedy taki wzbogacony ajerkoniak smakuje również cudownie.

Likier jajeczny domowej roboty, który ostatnio zrobiłam w domu, posłużył jako baza do przygotowania tego ponczu jajecznego.  Eierpunsch jak na świątecznym jarmarku. Przepis jest naprawdę prosty i smaczny, szczególnie idealny o tej porze roku. Można dodać też trochę cynamonu.

Ten domowy poncz na bazie likieru jajecznego jest po prostu idealny w smaku, coś pysznego. Smakował jak na jarmarku bożonarodzeniowym. Tylko chyba trochę mocniejszy był. Po dwóch kieliszkach wprowadził mnie w błogi nastrój. Używałam do dekoracji śmietanki w sprayu, ale można ubić śmietankę 30% na świeżo.

Oryginalna, domowa recepturą, wersja dla tych, którzy nie mają odwagi używać surowych jajek.
300 ml domowego likieru jajecznego lub ajerkoniak ze sklepu
350 ml białego wina, słodkiego lub półsłodkiego
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 kieliszki białego rumu
bita śmietana w sprayu
lub
Poncz jajeczny, powiększona wersja z sokiem pomarańczowym
750 ml likieru jajecznego/ ajerkoniaku ½ litra białego wina, najlepiej słodkiego½ litra soku pomarańczowego
1 opakowanie cukru waniliowego
bita śmietana w sprayu

Likier jajeczny i białe wino mieszamy trzepaczką w rondelku przed podgrzaniem. Oba składniki powinny mieć mniej więcej tę samą temperaturę. Następnie dodajemy cukier waniliowy i mleko, powoli podgrzewamy, mieszając, ale nie gotując. Kiedy poncz jest naprawdę bardzo gorący, dodajemy rum. Następnie napełniamy szklanki i dekorujemy bitą śmietaną, ja jeszcze posypałam grubym białym cukrem. Największą frajdą jest popijanie ponczu przez słomkę

Można poncz przygotować wcześniej, a następnie napełnić nim butelki i wstawić do lodówki, co mu nie zaszkodzi. Potem wystarczy podgrzać przed podaniem lub pić na zimno z kostkami lodu, szczególnie latem. Przygotowany w większej ilości, można przetrzymać np. do Sylwestra.
poncz jajeczny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *