Na Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć gotowanych jajek,czy faszerowanych jajek. Zwykle przygotowuje różne jajka faszerowane, których podstawa jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony.
Jednak u nas na Wielkanocnym śniadaniu będą moje dwie siostrzenice, które mają 4,5 roku i 1,5 roku, więc takie typowe faszerowane jajka będą dla nich za ciężkostrawne. Proponuję więc przygotować myszki z sera. Ta propozycja zaciekawi na pewno też rodziców niejadków, bo kogo nie przyciągną faszerowane jajka w kształcie słodkich, białych myszek. Jajka można faszerować różnymi dodatkami, jednak powinny to być składniki, które lubią dzieci.
Poniżej znajdziecie przepis na Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera .
składniki:
- 6 jajek,
- 12 łyżeczek sera ricotta
- 6 rzodkiewek + 2 do dekoracji
- szczypiorek
- ziarna czerwonego i czarnego pieprzu
- sól i czarny pieprz do smaku Kamis
Przygotowanie: 6 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na połówki. Żółtka usuwamy i wykorzystujemy np, do przygotowania pasty jajecznej.
Ser ricotta mieszamy z umytymi, suchymi, posiekanymi drobno rzodkiewkamioraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz z sera nabieramy łyżką i układamy na połówkach jajek. Na przodzie farszu robimy uszy z plasterków rzodkiewki. Oczy robimy z kulek czerwonego pieprzu, zaś nosek z pieprzu czarnego. Można zrobić wąsy myszki zrobić ze szczypiorku, ja zrobiłam ogon ze szczypiorku, dodatkowo posypałam myszki siekanym szczypiorkiem.
Bardzo kreatywna kreacja, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę 🙂
Ale swietne
🙂
Sliczne:-)
Sliczne:-) super pomysl
Wyglądają smakowicie :), mojemu dziecku przypadłyby do gustu :).