Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane, kto ich nie lubi? To prosta i szybka przekąska na święta i różne uroczystości, szczególnie lubię Jajka faszerowane szynką gotowaną i majonezem, dodatek zielonego szczypiorku ożywia farsz.  Jajka faszerowane szynką to bardzo smaczne i cieszące oko danie.

Jajka faszerowane farszem z szynki można podać na Wielkanoc, czy jako przystawkę na Sylwestra lub uroczystość rodzinną. Na domowych uroczystościach zawsze podajemy jajka faszerowane różnymi farszami czy też kremami.

Jajka faszerowane szynką i majonezem.

Jajka faszerowane szynką

składniki:

  • 8 jajek,
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 2 łyżki majonezu Winiary
  • szczypiorek
  • sól morska Kamis
  • pieprz czarny  Kamis
  • sałata, oliwki, mini ogórki, marynowana cebulka do dekoracji

Przygotowanie: 8 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek , 6 jajek przekrawamy na połówki, a 2 pozostałe jajka kroimy za pomocą siekacza do jajek, wrzucamy do miski. Duże plastry szynki gotowanej kroimy w drobną kostkę, wsypujemy je do posiekanych jajek do miski,dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 kopiaste łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Nakładamy farsz łyżką na połówki jajek, formujemy je i układamy na specjalnym półmisku do jajek. Doprawiamy faszerowane jajka pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Dekorujemy sałatą, ogóreczkiem, oliwkami i cebulkami.

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Jajka faszerowane szynką

  1. Pingback: Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Jajka faszerowane żółtym serem i szczypiorkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Wygląda smakowicie ! 😀 Mam nadzieję, że będę się miała czym pochwalić rodzince w święta 😉 ale chyba dodam konserwową kani 😉 mam nadzieję, że też bedzie pasowała ;D

  4. kaiacha myślę, że to dobry wybór 🙂 ja robiłam z jego polędwicą z warzywami no i Wam powiem, że wahałam się ale to był dobry wybór 😉

  5. Pingback: 20 przepisów na jajka faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Barbara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *